Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Welke boeken tipt Vanessa Joosen, kinderboekenspecialist UAntwerpen?

08
November

Vanessa Joosen stelde op 20 oktober haar boek Hoe oud is jong? voor, een pleidooi voor een grotere openheid tussen verschillende generaties, aan de hand van interviews met zij die die kloof dagdagelijks proberen te overbruggen; de kinderboekenschrijvers. We maakten van deze gelegenheid gebruik om te polsen naar háár favoriete kinderboeken, een vraag waarop ze vol lof de volgende titels (en enkele kanshebbers voor onder de kerstboom) presenteerde.

Verhalen uit de binnenstad van Shaun Tan, boven 12 jaar

Verhalen uit de binnenstad is een ode aan de aanwezigheid van dieren in de stad, en een intergenerationele dialoog die de eenheid tussen mens en dier thematiseert. Het is het ideale boek om na te denken over klimaatverandering; het is ontroerend, tragisch, maar desalniettemin hoopvol.

Een zee van liefde van Pieter Gaudesaboos, vanaf 3 jaar

Een zee van liefde is een leeftijdsloos prentenboek dat de verbondenheid in alle dagelijkse dingen beschrijft. Er zijn weinig woorden, maar er is veel betekenis. Het gaat over liefde, verder niets, en over hoe mooi die liefde kan zijn.

Toen kwam Sam en De raadsels van Sam van Edward van de Vendel, vanaf 9 jaar

Een warm verhaal over een warm gezin, zo zou dit boek beschreven kunnen worden. Het gaat over de liefde die een kind kan geven aan een hond, en omgekeerd. Het is een klein, alledaags verhaal, maar juist daarin schuilt de charme.

De meisjes van Annet Schaap, vanaf 10 jaar

Met De meisjes maakt Annet Schaap een vertaling van een verzameling sprookjes naar de dag van vandaag. De personages zijn mensen van vlees en bloed, met sterke karakters. Het boek is gekenmerkt door scherpe dialogen en een rijke taal. Verder zijn de illustraties prachtig, wat eender wie van eender welke leeftijd kan bekoren.

Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom, vanaf 9 jaar

Dit is een doorleesboek voor kinderen die van avontuur houden. Er zit een zekere vaart in het verhaal dat de bladzijden razendsnel doet omslaan. Mot en de metaalvissers heeft een klassieke stijl, de thematiek is dan weer hedendaags. Zo wil Vlinder graag Mot zijn, en volgen we diens avontuur rondom identiteit en zelfontwikkeling.

Nog meer tips van Vanessa

Interesse om een van onze boekvoorstellingen bij te wonen? Raadpleeg onze agenda.

Terug naar de lijst